Extra Stout

Extra Stout slim scale
Gold medal Dutch Beer Challenge

TELL ME MORE!

Ingrediënten: Water, Gerstemout (Maris Otter, Caramunich), Geroosterde Gerst,  Roggemout, Havervlokken, Hop (Fuggle), Gist (Nottingham)

Graan

Stout draait om graan. In onze Extra Stout maken we niet alleen gebruik van drie verschillende graansoorten maar ook drie verschillende manieren waarop deze behandeld worden voor wij ze gebruiken.

Mout

Tijdens het mouten in een mouterij wordt het graan in warm water ontkiemt en daarna gedroogd. Hierdoor worden de celwanden van de buitenlaag van de korrel afgebroken, komt het zetmeel in de korrel beschikbaar en worden enzymen geproduceerd die later nodig zijn om tijdens het maischen zetmeel om te zetten in suiker. De temperatuur tijdens het drogen bepaalt wat voor smaak en kleur de mout krijgt. Voor een basismout zoals Maris Otter wordt op lagere temperatuur (80°C) gedroogd en blijft de mout licht, rijk aan enzymen en bevat het veel toegankelijke suikers om om te zetten in alcohol. Op hogere temperatuur (100°C) karameliseert de suiker en creëer je een donkerdere mout met meer smaak zoals bijvoorbeeld Caramunich.

Vlokken

Havervlokken zijn ongemout en worden met behulp van hitte en druk geperst. Tijdens dit proces wordt zetmeel gegelatiniseerd (opgelost) maar blijft de buitenlaag van de korrel intact. Dit resulteert in meer beta-glucan, net als zetmeel een keten van suikers maar deze wordt niet verder afgebroken, wat zorgt voor meer body in het bier.

Roosteren

De donkere kleur en typische stout smaak komt van geroosterde gerst. Net als bij koffiebonen wordt deze gebrand, ongemout en op 230°C. Hierdoor onstaat de geroosterde smaak maar in tegenstelling tot hele donkere mout weinig karamel of chocolade smaak. Door de ongemoute geroosterde gerst en doordat we weinig gecarameliseerde mouten gebruiken is onze Extra Stout vrij droog en goed doordrinkbaar maar vol van smaak.

Hop

Fuggle: Mint, floraal, aards.

7.3% ABV

60 IBU

77 EBC

17 °P