Coffee IPA

Coffee IPA

Ingrediënten: Water, Gerstemout (Maris Otter, Amber, Vienna), Hop (Magnum, Columbus, Chinook, Willamette), Koffie, Gist (US-05)

6.1% ABV
93 IBU
16 EBC
14.5 °P

IPA

India Pale Ale, IPA, is een oude, van oorsprong Engelse stijl die als paradepaardje van de bierrevolutie in Amerika opnieuw is uitgevonden. Typerend voor de moderne stijl IPA is de hoge bitterheid en de frisse, fruitige aroma’s afkomstig van de hop. Deze veelal Amerikaanse hopsoorten komen voornamelijk vanuit de Noord-Westkust van de Verenigde Staten.

Tijdens een bezoek aan Portland, een van de grote biersteden van Amerika, is Sacha oorspronkelijk geïnspireerd geraakt om een Coffee IPA te ontwikkelen. Hij raakte bevriend met een koffiebrander (Andrea Spella van Spella Caffe) en kreeg een zak koffie als cadeau aangeboden. De uitdaging was om er een bier mee te brouwen dat ook door de niet-bierdrinkende koffiefanaat gewaardeerd zou worden. De oplossing was de hoge bitterheid van de hop te balanceren met romige, donker gebrande koffiesmaken. Deze bijzondere wisselwerking tussen de speciaal geselecteerde koffie en hoparoma’s maakt van dit bier een unieke ervaring.

Koffie

Voor dit bier maken we gebruik van Ethiopische koffiebonen die gebrand worden bij Boot Koffie in Amersfoort. Deze koffie uit het Guji gebied is populair om de grote aromatische complexiteit en intensiteit. Deze struiken groeien in de schaduw op een hoogte van 1800 tot 2150 meter. De Ethiopië Dimtu Tero is gecertificeerd organisch geteeld en EKO gecertificeerd wat betekent dat het van kleine boeren is gekocht tegen een eerlijke, economische duurzame prijs.

Door de koffie te bereiden als cold-brew extraheren we niet wat je van een “gewoon” kopje koffie zou verwachten. Op lage temperatuur extraheren we namelijk veel minder bitterheid maar pakken we hoofdzakelijk de natuurlijke aroma’s en romige, gebrande koffiesmaken. Ethiopische koffie heeft veel fruitige aroma’s die een ideale combinatie vormen met de hoparoma’s in een IPA! Ook de donkere kleur komt minder los dus zo behouden we de licht oranje kleur van het bier. Onze Coffee IPA bevat wel caffeïne maar slechts 5% van wat er in een normaal kopje koffie zou zitten.

Hop

Hallertau Magnum: bitter hop.
Columbus: kruidig, citrus/citroen.
Chinook: dennen, kruidig.
Willamette: kruidig, floraal, fruitig.

De Ethiopië Dimtu Tero koffie is te vinden bij Boot.