Primal Blue

Primal Blue label

Ingrediënten: Water, Gerstemout (BIO Pilsner, BIO Pale, BIO Vienna), Utrechtse Blauwe, Hop (Pilgrim BIO, Malling BIO), Gist (Weihenstephan Weizen)

6.3% ABV
17.5 IBU
8 EBC
14 °P

Utrechtse Blauwe

Utrechtse Blauwe is een blauw Emmergraan (Triticum dicoccum), een verre voorvader van wat uiteindelijk hedendaagse tarwe (Triticum aestivum) heeft opgeleverd. De naam komt van de kleur van de kaf, een blauw zwarte kleur, en de regio waar het vroeger veel geteeld werd. Toepassing van Emmer in bier was en is nog steeds zeldzaam, Utrechtse Blauwe is alleen te vinden in dit bier.

Collab!

Dit bier is een samenwerking tussen graanspecialisten van Zonnespelt, natuurbeheerders van Laurentius VOF en K.E.G.S. De Utrechtse Blauwe is een paar jaar geleden door de natuurbeheerders in het Utrechtse lanschap opnieuw uitgezet ter bevordering van biodiversiteit. Een groot succes want een paar jaar later oogsten ze enkele tonnen. Daar moest iets mee gedaan worden en zo zijn ze via Zonnespelt bij K.E.G.S. terecht gekomen.

Blauw Weizen

Weizen is een Duitse stijl en vertaald letterlijk als tarwe. Ook in oud Nederlands werd het woord “Wit” voor tarwe gebruikt. Dit bier is eigenlijk geen “echte” weizen omdat we Emmer gebruiken en geen gewone tarwe. Net als tarwe heeft Emmer geen vliesjes om de koren wat er voor zorgt dat het tijdens het maischen volledig uiteen valt tot een soort lijmachtige vloeistof. Niet heel erg praktisch als je je wort door een mooi los graanbed wilt kunnen filteren. Om dat probleem op te lossen moesten we teruggrijpen op traditionele brouwmethoden met een extra maischstap om die lijmachtige stoffen weer af te breken. Toevallig wordt tijdens die extra stap ook de basis gevormd voor de karakteristieke kruidnagelachtige smaak van een weizen. Vandaar dat Emmer zich bijzonder goed leent voor een weizen, maar dan dus wel een Blauw Weizen!

Hop

Pilgrim: grassig, peer, kruidig.
Malling: munt, peper.