French Rye Saison

Water, Gerstemout (Pilsner, Vienna, Biscuit), Tarwemout, Roggemout, Hop (Hallertau Magnum, Amarillo, Mosaic, Sorachi Ace), Gist (French Saison)

6.4% ABV
25 IBU
15 EBC
14 °P

Saison

Historisch gezien werd deze stijl in Wallonië gebrouwen voor “saisonniers” oftewel seizoenswerkers. Traditionele saison had vaak iets minder alcohol dan moderne varianten en was daarmee ultiem geschikt als voedzame verfrissende dorstlesser. Dit werd vaak als laatste bier voor de zomermaanden gebrouwen. Dat betekent een hogere fermentatietemperatuur wat resulteert in meer stress voor de gist waardoor deze meer smaak produceert. In een saison is het dus voornamelijk de gist die bepaalt hoe het bier smaakt.

Gist

Voor onze French Rye Saison maken we gebruik van de Wyeast 3711 French Saison gist. Saison gist (Saccharomyces cerevisiae var. diastaticus) is dankzij het STA1 gen in staat om meer soorten suikers te eten dan andere biergisten. Dit zorgt ervoor dat er minder restsuikers overblijven en een saison dus een droger karakter heeft. Deze specifieke giststam produceert veel fruitige (esters) en kruidige aroma’s die we extra benadrukken met de hop.

Graan

Bij K.E.G.S. zijn we groot fan van verschillende graansoorten. Daarom maken we in de French Rye Saison gebruik van 3 soorten graan, gerstemout, tarwemout en roggemout. Van de gerstemout zorgt de Pilsner mout hoofdzakelijk voor de vergistbare suikers en zorgen de Vienna en Biscuit (ookwel Aromatic of Amber genoemd) voor de kleur en smaak. De tarwe bevat ten opzichte van gerst meer eiwitten die helpen om een stevige schuimkraag te creëren. De rogge geeft een vol mondgevoel aan het bier en geeft een karakteristieke bite die ideaal past bij de kruidige hop en gist.

Hop

Hallertau Magnum: bitter hop.
Amarillo: floraal, kruidig, citrus/sinaasappel.
Mosaic: tropisch, mango, citrus, dennen, kruiden.
Sorachi Ace: citrus/citroen/sinaasappel, dille, koriander.