Kveik pale ale

Kveik pale ale

Ingrediënten: Water, Gerstemout (Pilsner, Munich), Havermout, Hop (Hallertau Blanc, Simcoe, Centennial), Gist (Voss Kveik)

4.8% ABV
56 IBU
8 EBC
11 °P

Kveik

Kveik betekent gist in Noors dialect. Voordat er methodes bestonden om zuivere gisten te kweken maakte men in traditionele brouwmethodes voor Noorse Farmhouse Ales gebruik van houten ringen, zogeheten “kveikstokker”, waarop men de gist bewaarde. Door deze ring onder te dompelen in wort van tussen de 30℃ en 40℃ werd het bier aangeënt met gist. Nadat een brouwsel een dag of twee later klaar was werd de gist geoogst en opnieuw op een “kveikstokker” gedroogd. Via deze ringen werd de lokale gist eeuwenlang van generatie op generatie doorgegeven. Vaak ontstond daardoor een mengcultuur met verschillende gisten maar soms ook met melkzuurbacteriën. Als het bier te zuur werd leende men de “kveikstokker” bij de buren. Deze brouwmethode en bewaarmethode hebben ervoor gezorgd dat deze gisten bijzondere eigenschappen hebben ontwikkeld, voornamelijk in hoe snel ze fermenteren en hun optimum fermentatietemperatuur. Kveik kan daardoor ook als speciale subgroep binnen de biergisten onderscheiden worden.De laatste jaren zijn enkele van deze gisten wereldwijd beschikbaar gemaakt door sommige boerderijen. De naam van de gist is dus ook te traceren naar een specifiek locatie in Noorwegen!

Voor onze Kveik Pale Ale maken we gebruik van Voss Kveik oorspronkelijk uit de Voss regio in Noorwegen, beschikbaar gesteld door Sigmund Gjernes. Deze specifieke giststam staat bekend als redelijk neutrale gist met licht citroenachtig aroma.

Pale Ale

Pale Ale is een grote verzamelnaam van alle bieren die Pale oftewel bleek van kleur zijn en vergist zijn met een Ale gist oftewel een bovengistend bier of bier van hoge gisting. In onze Kveik Pale Ale ligt de nadruk op de hop. Een flinke hoeveelheid haver geeft een voller mondgevoel en geeft dit bier de juiste moutbalans. Een lichte bitterheid gepaard met een fluweelzacht mondgevoel maakt van dit bier een verfrissende dorstlesser.

Hop

Hallertau Blanc: witte wijn, fruitig, cassis, druiven, grapefruit, citroengras.
Simcoe: citrus, aarde, grapefruit, dennen, kruiden.
Centennial: aarde, floraal, citrus.