Er is heel veel te vertellen over bier. Maar als beginnende bierdrinker is het soms lastig je weg te vinden in alle termen die naar je hoofd geslingerd worden. Daarom hier een kort overzicht om je te helpen. In de toekomst kun je op onze website meer lezen over al deze termen, compleet met bieradvies om te ervaren waar je net meer over geleerd hebt.
Ingrediënten
Bier in zijn simpelste vorm bestaat uit 4 ingrediënten: Mout, Hop, Gist, Water.
Mout, oftewel gemoute graansoorten, om suikers uit te knippen voor de gist om op te eten.
Hop, de bellen van de hopplant bevatten oliën die bitterheid en aroma aan het bier geven.
Gist, een microbe die de suikers uit de mout omzet in alcohol en een enorme verscheidenheid aan smaak.
Water, vaak het minst belichte ingrediënt maar toch van enorm belang voor bier.
Het Brouwproces
Bier brouwen doe je in een aantal stappen.

Stap 1: Schroten. De moutkorrels worden opengebroken in een schrootmolen. Schroten moet fijn genoeg zijn om de korrels open te breken maar ruw genoeg om de kaf niet te verpulveren. Hierdoor krijg je toegang tot het zetmeel in de korrels en behoud je de structuur om later goed te kunnen filteren.

Stap 2: Maischen. Tijdens het maischen voeg je de mout toe aan je water en verwam je dit richting de 65°C. Hierdoor knippen enzymen in de mout suikers los uit zetmeel. Ook eiwitten worden in stukjes geknipt wat uiteindelijk de basis vormt voor de schuimkraag. Aan het eind van deze stap hou je een beslag over.

Stap 3: Filteren. Het beslag wordt in de filterkuip gestort, op het moment dat dit tot rust komt vormt dit een filterbed. Bovenop dit filterbed wordt spoelwater gesproeid (sparging of lautering in het Engels)  en aan de onderkant komt er dan water met moutextract oftewel wort uit.

Stap 4: Koken. De wort aan de kook gebracht. Tijdens deze stap wordt de hop toegevoegd. Afhankelijk van wanneer je dit doet haal je meer bitterheid of meer aroma uit de hop. Aan het begin van de kook wordt bitterhop toegevoegd, aan het eind de aromahop.

Stap 5: Fermentatie. De kokende wort wordt afgekoeld, meestal tot ergens tussen de 10°C en 25°C afhankelijk van de te gebruiken gist.  De wort wordt overgebracht naar een fermentatietank en de gist wordt toegevoegd. Op dit moment is het brouwen klaar maar is het bier nog niet af. De gist zet de suiker uit de wort om in alcohol en smaakstoffen en zet daarmee de wort om in bier.

Stap 6: Lageren. Als de gist klaar is met fermenteren wordt het bier afgekoeld. Zo kunnen de smaken uitbalanceren en worden troebelmakende stoffen neergeslagen om een helder(der) bier over te houden.

IBU, EBC, %ABV, °Plato

Met deze getallen kun je een inschatting maken wat voor bier het is, ook als je onbekend bent met een bepaalde stijl.

IBU – International Bitterness Units. Hoe bitterder het bier, hoe hoger de IBU.
EBC – European Brewery Convention. Een Europese organisatie die zich bezig houdt met de technische en wetenschappelijke kant van de brouwsector. Maar in dit geval is het ook een schaal die de kleur van het bier aangeeft. Van geel (4 EBC) tot oranje (26 EBC) tot zwart (60 EBC).
% ABV – % Alcohol By Volume. Vanzelfsprekend het alcoholpercantage.

°Plato – De extract concentratie, oftewel opgeloste suiker, wordt uitgedrukt in °Plato. Dit getal geeft aan hoeveel suiker oorspronkelijk aanwezig was in de wort. In combinatie met het alcoholpercentage is in te schatten hoeveel restsuiker aanwezig is in het bier en dus hoe zoet het smaakt.