K.E.G.S. is volledig aan het overstappen van glas naar blik. Bier op blik is volgens ons namelijk de toekomst. Historisch waren flessen makkelijker in gebruik maar tegenwoordig is blik beter voor het bier en het milieu. Waarom? Lees verder!

Beter blik

Veel mensen hebben nog steeds het idee dat bier uit blik slecht smaakt. Een rare bijsmaak van metaal is vaak het voornaamste argument. Gelukkig is er de afgelopen decennia veel ontwikkeling geweest in de coating die gebruikt wordt aan de binnenkant van het blik. Daardoor is er vrijwel geen uitwisseling tussen het metaal en het bier meer, dus die bijsmaak is volledig verdwenen.

Licht

Licht heeft een negatief effect op de smaak van bier. Het grootste probleem is dat de bittere iso-alfazuren uit hop bij blootstelling aan licht namelijk omgezet worden tot 3-methyl-2-buteen-1-thiol (MBT). MBT lijkt erg op de stank van een stinkdier. “Lightstruck” bier wordt door fijnproevers en keurmeesters dus letterlijk omschreven als “skunky”.

De intenstiteit en de golflengte oftewel kleur van het licht zijn een belangrijke factor voor hoe snel deze reactie plaatsvindt. Hoe feller het licht, hoe sneller de omzetting. Gek genoeg is blauw/groen licht het grootste probleem, iets waar de wijdverspreide groene bierflesjes dus juist totaal niet tegen beschermen.

Het is mogelijk om hoppen chemisch te bewerken op een manier zodat deze omzetting niet meer plaatsvindt. Maar dat houdt de minder onderzochte reacties die ook effect hebben op smaak niet tegen. Een andere oplossing is blik. In tegenstelling tot flesjes zijn blikken volledig lichtdicht.

lucht

Zuurstof is de vijand van bier. Tijdens het fermenteren eet de gist het laatste restje zuurstof in de wort op en daarna doen brouwers er alles aan om geen nieuwe zuurstof bij het bier te laten komen. Geöxideerd bier smaakt namelijk muf of naar nat karton. Vooral de aangename hoparoma’s verdwijnen heel snel in de aanwezigheid van zuurstof. Flessen laten een klein beetje lucht, en dus zuurstof, door waardoor bier meer oxideert dan in een luchtdicht blik. 

Grappig genoeg is oxidatie één van de redenen dat oudere of gerijpte donkere bieren vaak beter werken dan lichte bieren. Melanoidine uit donkere mout kan in aanwezigheid van zuurstof namelijk omgezet worden tot aroma’s die doen denken aan sherry of wijn.

Duurzaamheid

Blik is beter voor de wereld omdat het ten opzichte van flessen energie bespaart. Een blikje is lichter en compacter dan een fles wat er voor zorgt dat het makkelijker te transporteren is. Niet alleen in je tas naar een barbeque in het park maar ook op grote schaal in een vrachtwagen en dat bespaart brandstof. Bier op blik koelt ook sneller af in de koelkast. Ideaal als je vergeten bent iets koud te zetten maar dat scheelt ook weer energie.

Recyclen van blik is in principe makkelijk, het grote probleem was dat er in Nederland geen infrastructuur voor was. Sinds 1 april 2023 zit er statiegeld op elk blikje wat in Nederland geproduceerd wordt. De eerste cijfers wachten we nog af maar als het dezelfde trend volgt als de kleine plastic flesjes zitten we snel op de 70+% wat ingeleverd wordt.

Dus help vooral mee en lever onze blikken in!